Onderzoek – Slagaderverkalking voorkomen met CBD-olie

Onderzoek – Slagaderverkalking voorkomen met CBD-olie

Stoffen uit de cannabisplant, waaronder het niet-psychoactieve cannabidiol (CBD), blijken een grote rol te spelen in het voorkomen van atherosclerose. Slagaderverkalking, hoe wij het noemen, is één van de grootste oorzaken van hart- en vaatziekten in Nederland en zo één van de leidende doodsoorzaken van dit moment.

Slagaderverkalking

Atherosclerose (slagaderverkalking) is een complexe ontstekingsaandoening die een grote rol speelt in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. In Nederland zijn hart- en vaatziekten na kanker de meest voorkomende doodsoorzaak. En hoewel vaak wordt gedacht dat hartfalen en infarcten plotseling de kop opsteken, blijken ze vaak juist geleidelijk te ontwikkelen.

Bij slagaderverkalking bouwt er plak op in de wanden van bloedvaten, waardoor er vernauwingen in delen van deze vaten ontstaan. De plak (geoxideerde lipoproteïnen met een lage dichtheid/Ox-LDL) komt mee met immuuncellen die beschadigingen in de vaatwand willen dichten, maar dringen door de scheuren in de vaatwand heen. Hier voeden ze zich aan cholesterol, waardoor de bloedvatwand verdikt en gaat verkalken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.